Manifest de la campanya

MANIFEST DE LA CAMPANYA “Menja Just a la UAB”

Stop al malbaratament alimentari!!

El dret a l’alimentació garanteix l’accés de forma regular i permanent a una alimentació suficient en quantitat i en qualitat, així com als mitjans necessaris per produir-la.

El model alimentari actual, en canvi, demostra la seva incapacitat per a resoldre els problemes de seguretat i sobirania alimentària. La FAO calcula que es perd un terç del menjar produït arreu del món. A Europa 89 milions de tones d’aliments són llençades sistemàticament per l’agroindústria, la distribució, la restauració i les llars cada any. A Catalunya són més de 260.000 tones les que es malbaraten anualment i a la UAB llencem uns 490 kg/dia d’aliments que es podien haver consumit.

Al mateix temps, la fam afecta actualment a més de mil milions de persones i a Catalunya més d’un milió tenen problemes per accedir a una dieta suficient i equilibrada, mentre que un terç de la població del primer món té problemes d’obesitat.

Els estatuts de la UAB s’inspiren en “els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat i solidaritat”.  Tal i com s’estableix a l’acord del Consell de Govern de 29 de novembre de 2005, pel qual es va elaborar una declaració de principis de responsabilitat corporativa basada en la Declaració Universal dels Drets Humans, la Universitat té “la finalitat de posar en pràctica noves estratègies destinades a construir, des de l’àmbit universitari, una societat més justa que respongui amb més eficàcia als nous reptes socials i a conceptes com els de responsabilitat social corporativa, desenvolupament sostenible o compromís èticament responsable”. Per tant, “s’haurien d’encaminar a les empreses i persones físiques que tenen relacions comercials amb la UAB, de manera que el compromís ètic que la UAB consagra en la seva organització també tingui cabuda en l’organització interna de les empreses proveïdores de la universitat i en les seves relacions amb empreses subcontractistes i proveïdores, tant del nostre país com d’altres països en vies de desenvolupament”.

En aquest context, com a membres de la comunitat universitària volem reivindicar el dret a l’alimentació justa i responsable. Creiem que la UAB pot contribuir-hi reduint el malbaratament alimentari en els seus campus. Demanem doncs, que la UAB:

• Promogui campanyes per tal de conscienciar i prevenir el malbaratament alimentari a títol individual.
• Inclogui requeriments en els concursos per a l’adjudicació del servei de menjador i clàusules en els contractes del serveis de restauració orientats a la reducció del malbaratament alimentari.
• Estudiï com oferir un servei on les quantitats de menjar i el seu cost siguin proporcionals.
• Transfereixi els excedents alimentaris de la UAB i de les seves empreses concessionàries a entitats d’acció social de l’entorn més proper, perquè, d’una manera transitòria, puguem denunciar la injustícia de la fam al nostre país

Per tal que la reducció del malbaratament alimentari sigui un èxit, ens cal l’adhesió del màxim de persones i col•lectius de la UAB que donin suport a aquesta demanda.

Grup de Voluntaris de Cooperació i Medi Ambient

Fundació Autònoma Solidària

3 thoughts on “Manifest de la campanya

 1. Oscar ha dit:

  Promou això d’alguna manera el foment de creació de menús o de consum digne per a persones amb intoleràncies alimentàries com per exemple el col.lectiu cel.líac?

 2. Judit ha dit:

  Fa uns dies la premsa gratuïta i la ràdio, comentàvem que com que ha “punxat” la bombolla immobiliària, ara el nou objectiu és especular amb l’alimentació i es preveu que s’apugin els preus!! algun disposa d’alguna informació per poder-ho contrastar?
  Mercès!

  • Judit!! Doncs malauradament, aquesta informació és ben certa… Per molt malament que vagin les coses, la gent continuarà comprant menjar i bebent aigua, saps?? És un negoci amb molt de futur!
   Mira, així ràpid, una mica d’informació per contrastar:
   1. Veterinaris sense fronteres parla del Banc Sabadell: link
   2. Catalunya Caixa té (tenia) el dipòsit 100% Natural: link
   3. Aquí tens un petit video que ha fet ATTAC sobre l’especulació alimentaria:link
   Espero que et sigui útil aquesta informació! Merci pel teu comentari!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: